30. 5. 2024

Finanční podpora na vzdělání pro firmy

Hledáte dotaci na IT kurzy, která není zaměřená na fyzickou osobu, ale přímo na firmy a organizace? Využijte projektu NPO – DIGI PRO FIRMU.

Ministerstvo práce a sociálních věcí umožňuje prostřednictvím úřadů práce v celé České republice získat finanční podporu pro vzdělávání zaměstnanců a OSVČ v oblastech IT a Průmyslu 4.0.

Kdo může být oprávněným žadatelem

Finanční podpora je určena firmám, OSVČ a dalším vybraným organizacím (státním a národním podnikům, nestátním neziskovým organizacím, obcím, sdružením, družstvům, atd.).

Typy podpořených vzdělávacích aktivit

Podporu lze žádat na rozvoj digitálních dovedností v oblasti IT, což jsou v praxi školení zaměřená na získání znalostí nezbytných k obsluze, tvorbě či správě softwaru, počítačů a jiných IT zařízení a počítačových sítí. Patří sem kurzy pro běžné uživatele (například MS Office) i kurzy pro IT specialisty (Windows Server, cloud, sítě, databáze, programování, apod.) a také profesní kurzy s využitím počítačů (OKbase, MS Project, a další). Nezáleží, zda jsou to veřejné termíny školení, nebo kurzy navržené speciálně pro vás.

Výše finančního příspěvku

Finanční podpora je transparentní a jednotná, ať jde o vzdělávání v oblasti běžných uživatelských aplikací, nebo profesně zaměřených aplikací (projektový manažer, vývojář, správce sítí Windows, Linux, …).

Za každého zaměstnance na kurzu lze žádat o dva příspěvky:

  1. Příspěvek na vzdělávání ve výši 263,98 Kč za hodinu výuky
  2. Příspěvek na mzdu během vzdělávání ve výši 272,13 Kč za hodinu výuky

Nárok na příspěvek na vzdělávání mají všichni oprávnění žadatelé. Příspěvek na mzdu je určen jen komerčním organizacím a je volitelnou součástí dotace.

Do kdy:

Vzdělávací aktivita musí proběhnout nejpozději do 30. 9. 2025

Podmínky pro získání podpory

  • Organizace je oprávněným žadatelem.
  • Organizace má volné prostředky v režimu de minimis (nevyčerpala maximální částku na dotace, která činí 200 000 € za poslední 3 zdaňovací období).
  • Organizace nemá žádné dluhy vůči státu.
  • Nedílnou součástí vzdělávací aktivity je práce s počítačem nebo jiným IT zařízením.
  • Vzdělávání bude probíhat prezenční nebo online formou.
  • Ve studijní skupině bude maximálně 15 účastníků.
  • Podporu lze čerpat na zaměstnance v hlavním pracovním poměru a osoby, které pracují na dohodu o pracovní činnosti.
  • Minimální rozsah kurzu musí být 16 hodin výuky.
  • Maximální rozsah podpory je 80 hodin na každého zaměstnance (jeden kurz nebo součet hodin z více kurzů).

Jak zažádat o podporu

O podporu žádá oprávněný zástupce firmy, organizace nebo OSVČ výhradně elektronickou formou na NPO - DIGI (uradprace.cz).

Další informace

Více informací lze získat přímo na stánkách úřadu práce.

Nebo se ozvěte našemu specialistovi Lumíru Vojtěchovskému vojtechovsky@oksystem.cz, který vám ochotně poradí a sdělí podrobnější informace.



Sdílejte příspěvek v sociálních sítích


Zpět